
- admin
- 0
Deri, vücudumuzun ısı yalıtımını dengeleyen, bizi dış etkenlere karşı koruyan bir organımızdır. Zaman zaman, çeşitli sebeplerle derimizin bütünlüğü bozulur, hasar görür buna yara denir. Vücudumuz bu hasarlanmış bölgeleri kendiliğinden iyileştirebilme yeteneği ile teçhiz edilmiştir. Bazen bu iyileşme durumu kişinin içinde bulunduğu sebeplerden dolayı gecikebilir hatta durabilir; işte böyle bir durumda yaranın 4-6 haftadan daha uzun bir süre iyileşmeyen yaralara kronik yara adı verilir. Kronikleşen yara nedenleri arasında; bireyin içinde bulunduğu sağlık koşulları, sahip olduğu hastalıklar ve dış kaynaklara ait sebepler neden olabilir.
Burada biz sağlık profesyonellerine çok önemli bir görev düşer; oluşan yaranın iyileşmesine engel olan sebeplerin ortaya çıkarılması, bunların bertaraf edilmesi ve en önemlisi de yaranın sağlıklı bir biçimde iyileşmesini sağlayacak çevresel bir ortam hazırlanmasını sağlamaktır.
Oluşan yaranın iyileşmesini geciktiren, engelleyen altta yatan hastalık ve problemleri ortaya çıkarmak için tıbbın biz çalışanlara verdiği tüm laboratuvar olanakları, görüntüleme tekniklerini kullanmak yaranın durumunu açıklığa kavuşturmak açısından bizlere çok değerli bilgiler verir.
Bunların ışığında yaradaki probleme yönelik ilgili hekim tarafından tedavileri düzenlenip takibe alınırlar, bu takip sırasında modern tıbbi tedavi protokolleri ışığında medikal yara bakım materyalleri kullanılmak suretiyle yaranın hızlı bir şekilde kapatılması sağlanır.
Bu amaca yönelik medikal yara bakım ürünleri, teşhisteki yara tipine ve evresine göre ilgili hekim tarafından önerilerek kullanılması sağlanır ; buradaki görevli personel yaranın teşhisi ve iyileştirilmesi aşamalarına hakim uzman ekip den oluşmalıdır.. Yara bakım ve tedavisi ciddi bir iştir, tedavide yapılan bir yanlışlık; oluştuğu bölgeye göre hastanın uzuvlarına veya hayatına mal olabilir.
Yara bakımı profesyonel olarak bu konuda eğitim almış hekim ve yardımcı sağlık personeli tarafından verilmelidir. Olası bir yanlış uygulamanın çok ciddi sonuçları meydana gelir.
Yara bakımı genelde evde yapılan yara bakımı ve hastanede yapılan yara bakımı olarak iki bölüm altın da görülebilir;
Evde yapılan yara bakımı; bir sağlık kuruluşuna gelmesi zor olan veya mümkün olmayan hastalara evde bakım yapılmasıdır, burada ev ziyaretlerinde hasta kişinin genel muayenesi yapıldıktan sonra genelde sürekli yatağa bağımlı olan bu hastaların, yara bakımları ve tedavileri uzman ekip tarafından yapılır, aileye ve bakıcısına gerekli bilgilendirme yapılarak yatağa bağımlı bu kimselerin yeni yara açılmasını engellemek ana amaçtır. Yara bakımı dinamik ve süreğen bir konudur.